Keresés

Online jegyvásárlás

Megújult a fürdő

KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 pályázat

A projekt címe:

Széchenyi Gyógyfürdő és Dandár Gyógyfürdő energetikai fejlesztése

A projekt elemei:

Támogató a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (a továbbiakban: KEHOP) keretén belül KEHOP-5.2.8. Állami támogatási szabályok szerint megvalósuló épületenergetikai fejlesztések tárgyú felhívást tett közzé, melyre Kedvezményezett KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a Támogató 2017.11.21. napon kelt támogatási döntés szerint támogatásban részesített. A Támogató döntése alapján Kedvezményezett vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Dandár Gyógyfürdő Energiahatékonysági beruházások:

A terápiás épületrész magastetős, palaborítású, átszellőzött padlástérrel, a 135,2 m2,  170 m2 bruttó területű területű padlás lépésálló hőszigetelést kapott 25 cm vastagságban, a költségoptimalizált követelményszintnek megfelelően. Összesen 9,1 m2-nyi homlokzati nyílászáró korszerű hőszigeteltre cseréjével megvalósult a teljes épület energetikai korszerűsítése. A beépítésre került ablakok ugyancsak a hatályos, költségoptimalizált követelmények szerintiek.

Megújuló energiahordozó hasznosítás:

A termálfürdő épületrész kislejtésű lapostetejére 110 db 270 W-os napelem került, ezek 30,25 kVA teljesítményű, 3 fázisú inverterrel állítanak elő váltakozó áramot, éves szinten 28.967 kWh-t. A felhasznált gyógyvíz vízárama kisebb részben közvetlenül HMV-ként hasznosul, nagyobbik hányada - kisebb-nagyobb mértékű hőhasznosítás után - 30 C-os hőmérséklettel elengedésre került. A hőszivattyú révén teljes mértékben kiváltható a 210 kW-os kazántelep, megszüntethető a földgáz felhasználás. A hőszivattyú várható villamosenergia felhasználása nem éri el a napelemek termelését.

Széchenyi Gyógyfürdő Energiahatékonysági beruházások:

Az szabadtéri medencéket kiszolgáló kétszintes kabinsor (az Állatkerti körúti szárny belső része) eredetileg fűtetlen, nyitott tér volt, a hetvenes/nyolcvanas években szakipari fallal és kétrétegű üvegezésű ablakokkal lett fűthetővé téve ez a rész. A kijárati ajtók és a büfé nyílászárók egyedi gyártásúak, egyrétegű üvegezésűek. A nyílászárók műszakilag és energetikailag elavultak, fagyos időben a folyosók, öltöző terek nehezen kifűthetőek, ezért cseréjük indokolt. A beépítésre kerülő új nyílászárók a költségoptimalizált követelmény szerintiek, az egyedi gyártásúak esetében lehet ettől eltérés, mivel műemlékvédelmi és esztétikai okokból a jelenlegi faszerkezetek reprodukciója indokolt. Az összes cserélt nyílászáró felület 520 m2.

A szauna szárnyat közvetlenül és közvetve a gáztüzelésű gőzkazánok látják el - a gőzfürdőt közvetlenül fűti a gőz, a szaunákat és a kapcsolódó tereket hőcserélőn keresztül. A kazánok túlméretezettek, már nem a legkorszerűbbek, ezért a projekt keretében az egyik kicserélésre került egy kisebb teljesítményű, az igényekhez jobban illeszkedőre, ami füstgáz hőhasznosítóval is ellátásra került. A meglévő egyik kazán elbontásra került, a másik tartalék lett. Ennek révén a hőtermelés hatásfoka közel 8%-kal nő, a földgáz felhasználás ugyanilyen mértékben csökken, a villamosenergia felhasználása pedig 20% feletti mértékben csökken.

Kedvezményezett neve, elérhetősége:

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
1034 Budapest, Szőlő u. 38.

Támogató szervezet neve, elérhetősége:

Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Környezet és Energiahatékonysági Operatív Parogramok Irányító Hatósága
1134 Budapest, Váci út 45.

A vissza nem térítendő támogatás összege:

141 474 000 Ft

Támogatás mértéke:

80%

A projekt fizikai befejezésének időpontja:

2023. október 31.

 

Kapcsolódó galériák